Medtech-branschen ökar för första gången sedan finanskrisen

Den totala omsättningen ökar i den globala branschen för medicinteknik visar EY:s årliga medtech-rapport ”Pulse of the industry”. Tillväxten drivs av förvärv och fusioner (M&A) samt optimering av företagens befintliga portfölj och kapital. För att hitta en motsvarande tillväxt på 5 procent behöver man gå tillbaka till åren före finanskrisen (2007–2008).

– Medtech-företagen växer främst genom M&A och mer eller mindre formaliserade samarbeten med andra aktörer inom eller i närheten av branschen. Företagen utnyttjar att det finns gott om aktivitet på transaktionsmarknaden och aktiemarknaden. Men medtech-företagen behöver också utveckla en mer stabil tillväxt genom bättre affärsmodeller och nya produktframgångar, säger Jan Koch, partner och nordisk chef för Life Sciences på EY.

Många medtech-företag får ökad finansiering eftersom potentialen är stor. Alla i branschen letar efter vad som faktiskt skapar värde – antingen nu eller längre fram.

– Potentialen att kombinera teknik med medicin och hälsa, vilket kan vända upp och ner på branschen som den ser ut idag. Många ser möjligheterna som finns med ny teknik som augmented reality, artificiell intelligens och så kallad additive manufacturing, dvs. 3D-utskrifter. Det återstår att se när och vilka som först skapar framgångar framöver utifrån detta, säger Jan Koch.

Bifogat finns rapporten och den går även att läsa här: EY Pulse of the industry 2017

 

Läs mer på Cision