Välkommen till SwedenBIOs seminarium i Almedalen

På onsdag 6 juli är du välkommen till seminariet "Fabrikernas återkomst - så vinner Sverige slaget om framtidens läkemedelstillverkning". Statssekreterare Oscar Stenström diskuterar tillsammans med representanter från industrin.

talare_tillverkning_almedalen2016_ny

Fabrikernas återkomst – så vinner Sverige slaget om framtidens läkemedelstillverkning

Onsdag 6 juli klockan 10 – 11
Atrium, Volters gränd 8, Visby

Det senaste året har globala life science-företag gjort flera stora investeringar i fabriker i Sverige. Investeringarna visar på ett nyväckt intresse för Sverige. Redan idag är läkemedel, bioteknik och medicinteknik landets största exportprodukter efter papper och fortsätter trenden kan vi se fram emot ännu större export och fler kvalificerade arbetstillfällen. Men den internationella konkurrensen är stenhård. Vad krävs för att Sverige ska få följdinvesteringarna och långsiktigt bli ett tillverkningsland för världens life science-produkter?

Seminariet tar upp frågor som:

  • Var sker tillverkningen av världens läkemedel om tio år?
  • Hur hänger investeringar i tillverkning ihop med investeringar i forskning och utveckling?
  • Är de senaste nyinvesteringarna en tillfällig uppgång eller har trenden vänt?

Talare

Oscar Stenström, statssekreterare hos handelsminister Ann Linde
Regeringens nyindustrialiseringsstrategi ska bidra till att stärka industrins konkurrenskraft internationellt och göra investeringar i svensk industri mer attraktiva. Under seminariet diskuterar han tillsammans med representanter från industrin om hur satsningen ska locka life science-tillverkning till Sverige.

Jan Erneberg, General Manager på GE Healthcare Global Supply Chain
Med en investering på 870 miljoner kronor kommer GE Healthcare fördubbla sin tillverkningskapacitet i Uppsala de kommande tre åren. Hör Jan Erneberg berätta om avvägningarna inför beslutet att förlägga investeringen i Sverige och planerna framåt.

Margareta Ozolins, VP Sweden Operations och chef för AstraZenecas fabriker i Södertälje
I Södertälje ligger AstraZenecas största tillverkningssajt och de kommande åren investerar bolaget över 2 miljarder kronor i ytterligare en anläggning. Margareta Ozolins berättar om de globala trender som påverkar var framtidens läkemedelstillverkning kommer att ske och vilken roll AstraZeneca ser att Sverige kan ta.

Kirsti Gjellan, Head of Biologics Development and Supply på Sobi
Sobis kontraktstillverkning av biologiska läkemedel utgör en hållbar grund för forskning och utveckling av företagets nya biologiska läkemedel – både ekonomiskt och kunskapsmässigt. Hör Kirsti Gjellan om framtiden för högspecialiserad läkemedelstillverkning och om hur kunskap om tillverkning är avgörande för innovation inom biologicsområdet.

Christopher Siegmund, platschef för Pfizers Strägnäsfabrik
Pfizer är ett av världens största läkemedelsföretag och företagets bioteknologiska tillverkningsanläggning i Strängnäs är en av norra Europas största inom tillverkning av biologiska läkemedel. Företaget har kontinuerligt fortsatt investera i sin svenska anläggning men var i världen företaget väljer att lägga sin tillverkning utvärderas kontinuerligt. Christopher Siegmund, platschef för Strägnäsfabriken, berättar vilka faktorer som avgör var fabrikerna hamnar.

Carl-Johan Sundberg, styrelseledamot i Cobra Biologics, professor KI
Den virtuella företagskultur som präglar life science påverkar också tillverkningen. Cobra Biologics är ett svenskt företag som specialiserat sig på att hjälpa mindre företag att utveckla och skala upp och tillverka avancerade biologiska läkemedel. Hör Carl-Johan Sundberg, styrelseledamot i Cobra Biologics och professor på KI, berätta om den avancerade kontraktstillverkarens roll för höja värdet på svenska företag och för att locka utländska bolag till Sverige.

Seminariet och diskussionen leds av Ingrid Heath, vice vd och policychef på SwedenBIO.

Länk till seminariet i Almedalsprogrammet.

Ladda ner inbjudan som pdf här.