Cytiva satsar i Sverige

Cytivas separationsteknik används av bolag som tar fram läkemedel och vaccin inom covid-19. Det finns en enorm efterfrågan på produkterna och för att klara en ökad efterfrågan anställs under året flera hundra personer bara i Sverige.

Cytiva är en global koncern med 8000 anställda globalt. I Uppsala är Cytiva med sina 1600 personer den största privata arbetsgivaren. Och nu nyanställer de på löpande band och innan årets slut räknar de med att ha rekryterat cirka 200 personer till anläggningen i Uppsala.

Vi har fått en enormt stor efterfrågan på alla våra produkter, och speciellt de som relaterar till COVID-19. Det här ställer höga krav på att kunna leverera tryggt och säkert till våra kunder samtidigt som har högt tryck i produktionen. Vi har också en utmaning hur vi ska få plats för alla nya medarbetare när vi kommer tillbaka till vår arbetsplats, säger Cecilia Sjöstedt, vd för Cytiva Sverige.

Och det är inte bara i Uppsala som Cytiva växer, utan även i Umeå. Här byggs befintliga lokaler ut med produktionsyta, miljöstation och kundcenter. Den nya fabriken är en investering på cirka 140 MSEK. En satsning som man hoppas ska ge ännu bättre flöden och en förbättrad logistik.

”Det är väldigt positivt att vi nu expanderar. Det ger oss energi och motivation. Alla ser nu att vi börjar bygga ut och det är för att täcka upp för en ökad efterfrågan från kunder världen över. Nu kommer vi kunna fortsätta leverera i hög takt och med ett bra flöde från anläggningen”, säger Timo Rouvinen, siteansvarig i Umeå.

Även om många verksamheter så sakta börja återgå till något mer normala innebär den pågående pandemi fortsatt stora utmaningar. Många industrier i andra länder har tidvis tvingats stänga ned på grund av lockdowns och med globala materialbrister som följd.

”Sourcing, materialteam och logistikteam får jobba hårt i dessa tider. Vi jobbar aktivt med cirka 400 underleverantörer världen över som också måste leverera”, säger Timo Rouvinen avslutningsvis och ser fram emot en spännande, händelserik höst i Umeå.