Nu sitter jag här igen och konstaterar att alla år under en överskådlig tid kommer att bli exceptionella för oss. Det vi åstadkommit ihop med medlemsskaran 2021 förtjänar folkets jubel på Sergels torg. Men i vår bransch harvar vi ofta i skymundan. Det är inte lätt för politiker och allmänhet att fullt ut förstå den logik som präglar bolagsbyggande med risker och ledtider som skulle få entreprenörer i andra branscher att baxna. Eller hur beroende samhället är av att hjulen snurrar i läkemedels-, biotech- och medtech-bolagen, för både jobbskapande och vår sjukvårds skull. Det är ett av våra uppdrag på SwedenBIO, att förklara detta och peka ut vad som hindrar oss att göra än större skillnad. I den andan har vi haft ett otal dialoger med beslutsfattare, sådant som inte alltid syns men trägen vinner, som man brukar säga. Små steg, ibland stora. Vilka frågor jobbar vi med? Hur och varför? Kolla här. Saknar du något? Säg till. Och var beredd på att stötta. Det är vår speciella modell, med över 100 medlemsrepresentanter i arbetsgrupper, task forces och andra fora.
Desto mer synligt har vårt arbete med kampanjer om företagens förutsättningar att initiera kliniska prövningar i Sverige och AMR varit och vårt arbete för att synliggöra svensk och nordisk life science internationellt. När Nordic Life Science Days genomfördes digitalt för första gången i våras visste vi från liknande event att ca 80% av deltagarna faller bort. Vi landade på 20%, och nådde all time high i antal investerare som deltog, närmare 200.
Under 2022 blir det fysiskt. Helt säkert. Hur vet vi det? Jo för att vi har bokat upp Malmömässan två gånger om. Vi jobbar på så det ryker för att genomföra ett exceptionellt partneringmöte 20-21 april, men skulle det mot förmodan vara omöjligt, så har vi 27-28/9 som back up. Så skynda er att boka in er, för är det något vi fått erfara är det att köerna ringlar långa till våra event. Grattis till er som knep en plats på Executive Dinner och SwedenBIO Summit nyligen. Eller för den delen till den Affärsutvecklingskurs som vi lanserade i oktober, med 100% nöjda deltagare.
Under hösten välkomnade vi in vår 300:ade medlem, Boehringer Ingelheim. Varje gång en ny medlem tillkommer så ringer vi i en klocka på kontoret och den trillade till slut ned. I skrivande stund är vi 313 medlemmar. Hur stora ska vi bli egentligen? Inte vet jag.
Men jag vet att vi spänner upp paraplyet över svensk life science och håller det stadigt. Från läkemedelsutvecklande bolag till biotech och medtech, där ser vi en stark organisk tillväxt. En sådan tillväxt måste förstås mötas upp både genom resurser och breddad kompetens. Därför har vi även expanderat kansliet, i november välkomnade vi in två nya medarbetare! Tillsammans med vår styrelse och våra hårt jobbande advisors klarar vi av att möta expansionen. Vi möter också upp breddningen med hjälp av medlemmarna själva. Ett exempel är när medlemsbolaget Kickfile tyckte att det saknades en podd om MDR. Borde vi inte ordna en sådan då, tyckte vi. Från ord till handling tog det 3 veckor. Lagom till att det nya regelverket trädde i kraft hade vi inhandlat poddutrustning, fått kläm på den och spelat in ett avsnitt med vår första gäst. Min personliga favorit var när studion gästades av Läkedelsverket. Att ha en nära dialog med myndigheter som definierar förutsättningar för svensk life science ligger oss varmt om hjärtat.
Så även julen. Mitt käraste vd-uppdrag varje år är att klä julgranen på kontoret, som blir alltmer frekvent besökt av medlemmar. Det har varit drag i dörren under året. Kapitalmarknadsdagar och styrelsemöten har hållits i våra lokaler. Vi är så tacksamma för att vi har kunnat träffa er, och varandra igen, och med den tillförsikten så stänger vi nu 2021. Och då återstår det bara att säga;
Från oss alla, till er alla, en riktigt god jul! Och slå på ert OOO.