Fem år har gått sedan Medicon Village slog upp portarna. Intresset för att en plats på anläggningen är fortfarande stor.
– En av höjdpunkterna efter övertagandet från AstraZeneca är att lokalerna fyllts med forskare och entreprenörer. Det är en sant internationell miljö, här jobbar nu fler än 55 olika nationaliteter. Den kanske viktigaste platsen är restaurangen. Många går dit för möten och ibland ställer sig bolag där och säger hej. Det är ett sätt att hålla sig àjour och få en närhet till de som finns, säger Medicon Village Vd Mats Leifland.
Kluster
En av framgångsfaktorerna är dynamiken i Lundaområdet, med närheten till andra forskare och de gränsöverskridande samarbeten som växer fram. På ett litet begränsat område finns utöver universitetet de stora forskningsanläggningarna och olika industrikluster.
– Det ger Lund en rejäl fördel. Allt fler företag kommer att etablera sig på platser där interaktionen med andra passar dem bäst. Det är knappt tre kilometer upp till ESS och MAX IV, och strax intill oss finns Ideon Science Park med många skarpa hjärnor inom bland annat mjukvara, sensorteknik och smarta material. Mobile Heights är en plattform för utvecklingen och samarbete inom mobila tjänster och trådlös kommunikation där bland annat Sony Mobile ingår. All denna kompetens gör att den tyska industrikoncernen Bosch har lagt delar av sin utveckling för uppkopplade applikationer i Lund och att Volvo Cars har beslutat att öppna ett forsknings- och utvecklingscenter. För oss på Medicon Village, med vår koppling till e-hälsa, kan vi dra nytta av samarbete inom bland annat mobil programmering och internet. Det skapas gränsöverskridande samarbeten som blir nya kluster där exempelvis clean tech, internet och material kan bli en helhet.
Utmaningen
Utmaningen, säger Mats Leifland, ligger i att göra det som efterfrågas för att medlemsföretagen ska kunna utvecklas. Triple helix-samarbetet akademien, näringslivet och det offentliga är en viktig kugge i hjulet. En av svårigheterna med triple helix är att det kan ta lång tid att komma till beslut.
– Vi är mer snabbfotade, andra behöver skapa större förankring. I vissa organisationer tar det 6-8 veckor innan ett beslut kan tas, här kan vi ta beslut på en eftermiddag. Det är en utmaning att parera men vi lär av varandra.
– I vårt grundkoncept ingår att stötta i forskningsprocessen. Där har vi kommit långt och är jätteglada, men ser utmaningarna som ännu mer spännande. Vi måste skapa de bästa förutsättningarna för forskare som i sin tur skapar tillväxt. ”Jag har det här problemet, var ska jag vända mig?” För den som så behöver finns här service via andra medlemsbolag med bland annat HR, redovisning, coaching eller försäljning. Vi ska helt enkelt bidra med goda exempel och nya samarbeten, inte minst för forskare som är klara att kommersialisera sin idé.
Kontor och lägenheter
Vad ser du framöver vad gäller området?
– Vi har kommit igenom den första fasen, själva övertagandet och uppbyggnaden av en life science park. Nu ska vi fortsätta att utveckla anläggningen. Den är byggd under mitten av 80-talet och saker förändras. Vi har redan gjort en hel del förändringar utifrån våra medlemmars behov, men här finns mer att göra. Vi har stora ytor så vi kan bygga dubbelt upp, utveckla och få in fler bolag. Att få hit mer forskning, gärna inom vård och behandling som ligger inom vårt koncept, är naturligtvis en hjärtefråga. Sedan ska vi även skapa boenden.
Två byggprojekt är på gång under året. I mars sätts spaden i marken för ett nytt kontor, och under hösten påbörjas byggandet av 200 lägenheter.
– Området ska bli en levande del av Lund som inte stänger klockan fem. Genom att blanda kontor med lägenheter blir det mer liv och rörelse och det gör också att intresset ökar för att sitta här.
Ringar på vattnet
Det senaste året har de mindre bolagen på Medicon Village dragit in upp mot 400 miljoner kronor från investerare. Alligator Biosciences har dessutom gjort en mångmiljarduppgörelse med Janssen Biotech, ett onkologibolag inom Johnson & Johnson-koncernen.
– Vi är lyckligt lottade som fått företag inom nya områden att etablera sig hos oss. Om 40 små företag på Medicon Village kan anställa en person var så innebär det en större tillväxt än om ett större företag anställer 40 personer. Kan vi få små företag att växa och bli större får det en helt annan volym. Det skapar mervärde och ger ringar på vattnet. Detta är dessutom bara början, det finns en långsiktighet i den stiftelse som äger Medicon Village. När det skapas ett överskott ska det återinvesteras i forskning, innovation eller tillbaka in i forskningsinfrastrukturen på Medicon Village.
Många ambassadörer
Mats Leifland berättar om Helena Ekdahl som tidigare jobbade för AstraZeneca. När dessa lade ner beslöt hon sig för att starta ett eget företag. Så kom dagen då hon kunde anställa sin första medarbetare.
– Helena sa ”det här är det största som hänt i mitt nya arbetsliv”. Under en after work ställde sig hon sig upp och berättade för alla närvarande. Det blev en väldigt hög stämning. Det är lite det som är en av fördelarna av att vara här, att få glädjas åt varandras framgångar och säga grattis. Det skapar en miljö av att våga. Vi är mycket glada för att vi har så många ambassadörer. Det är en väldigt stor framgångsfaktor.
Text hämtad från mediconvillage.se
Välkommen till Jubileumsseminarium Medicon Village 5 år: Nebel och Wester sätter snurr på tiden