Enligt Läkemedelsverkets beräkningar skulle avgiften ha landat på 150 000 kronor för att uppnå kravet på full kostnadstäckning, men regeringen förbinder sig att stå för mellanskillnaden.
– De kliniska prövningarna av läkemedel är viktiga för forskningen i Sverige, och regeringen har i life science-strategin uttalat målet att vi ska få fler läkemedelsprövningar hit. Genom att subventionera avgifterna för kliniska prövningar stöttar vi den viktiga forskningen, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande med anledning av beslutet.
– Det är glädjande att regeringen väljer att subventionera kostnaderna för ansökan om klinisk läkemedelsprövning, säger Frida Lawenius, vice VD för SwedenBIO. Kostnaderna för ansökan hamnar nu i bättre paritet med våra nordiska grannländer och exempelvis, Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Det är dessa länder vi konkurrerar med i valet av var kliniska studier förläggs och därmed för möjligheterna att uppnå den politiska ambitionen med fler kliniska studier i Sverige.
SwedenBIO har i processen kring fastställandet av avgifterna till Läkemedelsverket för 2022-2026, framhållit betydelsen av en rimlig och konkurrenskraftig prislapp, framför allt för de mindre läkemedelsutvecklande bolagen.
– En rimlig prislapp är vid sidan av snabba och smidiga processer i tillståndsprövningen, en viktig pusselbit för Sveriges attraktionskraft för kliniska prövningar, inte minst för de mindre läkemedelsutvecklande bolagen, kommenterar Frida Lawenius.
Läs mer om hur vi jobbar för #flerkliniskaprövningarisverige på vår kampanjsida.