…för att höra hur börsoro, direktiv om att jobba hemifrån och tvärstopp i kliniska prövningar och mycket annat har påverkat er. Och vad ni behöver. Fortsätt gärna höra av er! Det som händer med er input är att vi omvandlar den till två ting. Dels åtgärder som ligger inom vår makt och kapacitet att genomföra. Som t.ex. vår Q&A på webben och vår nyinrättade anslagstavla på linkedin. Mer om dessa initiativ nedan. Dels omvandlas er input till inspel till regering och myndigheter att agera. På det hela taget är jag imponerad av den driftighet som nu kommer fram. Sådant som vi blött och stött i decennier rasslar det plötsligt till i och beslut fattas.
Mycket återstår att ta sig igenom. Men allt är inte dystert. Viljan att stötta varandra är stor. Det framgår inte minst av alla som hört av sig och undrat hur de kan bistå. Aktörer som borde samarbetat för länge sedan kommer loss. Lösningar hittas. På det hela taget finns en god chans att vi som bransch går starkare ur detta. Men här och nu krävs handlingskraft!
/Helena Strigård
VD SwedenBIO
SwedenBIO i dialog med regeringen kring krisåtgärder
Några av åtgärderna regeringen inrättat kommer underlätta för life science-företagen. Anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt tex. Det påverkar likviditeten här och nu. Ett starkt önskemål från många vi pratat med har varit att förlänga detta anstånd ytterligare. För life science-bolagen kommer inte kunder och investerare tillbaka från dag ett då vi åter får börja röra oss i samhället som vanligt igen. Slopad karensdag värderas också högt. Men överlag är träffsäkerheten för just vår bransch i regeringens åtgärder inte tillräcklig. Eftersom andelen konsulter är hög, hela 37% bland läkemedelsutvecklande bolag, har åtgärder kopplade till anställd personal en dämpad effekt. Enbart en liten del av life science-bolag finansieras via banklån. Behovet av att återskapa investeringsviljan i livskraftiga bolag och projekt är däremot mycket hög. Här finns en rad insatser regeringen kan ta till, inte minst med hjälp av Saminvest, Almi Invest, Vinnova och Industrifonden. Det krävs också ett aktivt investeringsfrämjande som kan kroka arm med privat sektors initiativ, inte minst Nordic Life Science Days, Nordens största investerar- och partneringkonferens för Life science-industrin. En annan åtgärd vi fört fram och som vi ser har hög träffsäkerhet för kunskapsintensiva branscher som vår är FoU-avdrag. Dialogen med er medlemmar fortsätter, liksom dialogen med beslutsfattare.
Ställ din fråga här
I SwedenBIOs Q&A kan du ställa frågor kring den svenska life science-branschens roll i att möta utmaningen med det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19, men också mer praktiska frågor som kan vara relevanta för medlemsbolag. Du får svar på frågor som: Vad innebär regeringens stödpaket?, Hur kan vi som biotechföretag bidra med vår forskning och vilka pengar finns att söka?, Vilken generell inställning bör man ha som börsbolag i sin kommunikation med investerare? Här finns även en kort HR-manual för regelverk med anledning av Corona.
Information till medlemsföretag hittar du här.
På önskemål av medlemmar har vi också öppnat upp en Linkedingrupp där ni kan komma i kontakt med varandra om diverse kopplat till rådande situation. Kan vara smått som stort. Linkedingruppen hittar du här.
Här hittar du SwedenBIOs informationssida relaterat till Covid-19:
https://swedenbio.se/om-life-science/covid-19/