Banar väg för svenskt ledarskap inom datadriven life science

Hallå där Maja Neiman, SwedenBIOs Science Director och industrirepresentant i ledningsgruppen för DDLS Research School, som nyligen öppnade en ny utlysning.

Vad är DDLS, Data Driven Life Science-programmet?

    – Det som kallas DDLS heter egentligen SciLifeLab and Wallenberg National Program for Data-Driven Life Science, och är en av Sveriges genom tiderna största forskningssatsningar. 3.1 miljarder SEK (300 million USD) från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse avsätts för programmet under 12 år. Programmet omfattar 11 lärosäten över hela Sverige och koordineras av SciLifeLab. Satsningen innebär bland annat rekrytering av 39 forskningsledare, 260 doktorander och 210 postdocs, fördelade inom både akademi och industri. Internationalisering, industrisamverkan och entreprenörsskap genomsyrar programmet, samt den tvärvetenskapliga gränsytan mellan datavetenskap och life science.

    Vad innebär utlysningen som öppnade den 1 oktober 2024 och vilken typ av institutioner riktar den sig till?

      – Detta är en utlysning för att hitta projekt som kan passa inom DDLS, och som sedan används för att rekrytera forskarstudenter och postdocs. Både akademin och industrin bjuds in att formulera projekt och frågeställningar som kan lösas av datadriven life science.

      Sverige har chansen att verkligen bli en global ledare inom datadriven life science.

      Varför är detta viktigt för branschen?

        – Här har företag chansen att anställa en industridoktorand med full kostnadstäckning. Anslagen från DDLS är på 2,5 MSEK över fyra år, samt med koppling till en akademisk handledare som kan tillse vetenskaplig höjd. Doktoranden kommer ingå i en forskarskola med möjlighet till lärande och erfarenhetsutbyte tvärs över Sverige, vilket accelererar lärande och utveckling.

        – DDLS är ett mycket konkret sätt att bygga broar mellan industri och akademi, samt mellan datavetenskap och life science. Vi pratar ofta om kompetensbristen inom avancerad datavetenskap, exempelvis AI och machine learning, i life science-branschen. Nu har vi chansen att rekrytera och utbilda den absoluta forskningsfronten i detta spännande arbete!

        Vad är slutvisionen för programmet, vad ska ha förändrats till det bättre när det är fullt genomfört?

          – Dels handlar det om att rekrytera topptalanger inom datadriven life science från hela världen till Sverige. Dels handlar det om att avancera ett fält som kan vara paradigmbrytande för hur vi arbetar med life science-vetenskap. Summan av dessa två blir att Sverige har chansen att verkligen bli en global ledare inom datadriven life science.

          Finns det någon motsvarighet till DDLS programmet i övriga Norden eller Europa?

            – Vad jag känner till är denna satsning unik. Och forskarskolan som samlar alla forskarstudenter i programmet blir den största i Europa.

            Vad är din roll i programmet och hur bidrar SwedenBIO till satsningen?

              – Jag sitter med som industrirepresentant i ledningsgruppen för DDLS Research School, dvs forskarskolan. Mitt ansvar är att tillse industrikopplingen till programmet, och tillse entreprenörsskap och innovationstänk i forskarskolans utformning. SwedenBIO agerar portal mellan DDLS och Sveriges life science-industri, så intresserade får gärna höra av sig med frågor.

              Vad är din uppmaning till bolag och andra aktörer som är behöriga för utlysningen?

                – Tänk igenom om ni har en spännande frågeställning eller projekt som vore relevant för en industridoktorand eller postdoc. Och sök! Sista ansökningsdag är den 15 november. Titta gärna på förra årets beviljade projekt för att få inspiration!


                Mer info om utlysningen

                Klicka här för att se första vändan av beviljade projekt (industriprojekt längst ner)

                Klicka här för att se mer information om ansökan