Hur ser läget ut för kliniska prövningar internationellt och hur påverkas ni?
Vi har ett brett nätverk av kunder i USA och Europa och vår bild är att branschen påverkas rejält men lite olika beroende på storlek på bolag, i vilken utvecklingsfas bolagens projekt ligger samt om man tittar på kort eller längre sikt. Vi ser problem med logistik i det korta perspektivet som ger fördröjningar i pågående projekt, oavsett var i utvecklingen de är. På längre sikt ser vi stor påverkan genom att hastigheten i utvecklingen går ned, att fas-1-studier över huvud taget inte startas och att rekrytering till patientstudier försvåras eller helt avstannar. Även för prioriterade projekt så blir det oundvikligen förseningar på grund av produktivitetsnedgången efter åtgärderna som tagits för att dämpa spridningen av Covid-19. Vi får signaler om en generell fördröjning i storleksordningen 3-6 månader.
Nu tror jag samtidigt att vi kommer att hitta vägar framåt. Logistiken ser ut att komma igång igen och när situationen i sjukvården har stabiliserat sig måste vi få fart på försöksverksamhet igen. Utan att förminska behovet av att hantera Covid-19 och patienterna som drabbas nu, akut, så finns det även stora behov av bättre behandlingar för andra patientgrupper som nu riskerar att fördröjas
När ser ni effekterna av Corona på er verksamhet?
qPharmetra är ett servicebolag och påverkas som alla andra konsultföretag av situationen. Effekterna på vår verksamhet ligger en bit framåt i tiden eftersom mycket av det vi gör baseras på resultat från genomförda studier. Åtgärdspaketen som presenterats av regeringen är i nuläget fokuserade på de omedelbara effekterna och riskerar att missa läkemedelsbranschen där bolagen påverkas på lite längre sikt.
Vilken strategi har ni för att möta situationen?
Som bolag ser vi en möjlighet att fokusera mer på preklinik, där mycket av verksamheten pågår mer som vanligt och där vi i övrigt ser att modellering och simulering av exponering, respons, skillnader mellan species och länkning till klinik är en underutnyttjad möjlighet. Den långsammare utvecklingstakten borde också kunna utnyttjas av bolagen för att i högre utsträckning analysera tillgängliga data för att fatta välinformerade beslut.