FDA-godkännande skapar möjligheter för svenska life science-bolag

I dagarna kom ett besked om att den amerikanska läkemedelsmyndigheten godkänt en ny behandling mot alzheimers sjukdom. Godkännandet sker under villkor och kan dras tillbaka men har redan uppmärksammats världen över. Alzinovas vd Kristina Torfgård svarar på vad beskedet innebär.

  1. Vad är det egentligen FDA nu har godkänt och varför är det en stor grej?

FDA har godkänt aducanumab för att behandla patienter med Alzheimers sjukdom. Det är verkligen en stor händelse då det är den första sjukdomsmodifierande behandlingen som godkänns för behandling av Alzheimers.

Det är en uppmuntrande nyhet för alla hundratusentals patienter i Sverige och miljoner patienter i världen som är i behov av sjukdomsmodifierande behandlingar för denna hemska sjukdom.

Aducanumab är en antikropp som binder till och tar bort klumpar av amyloid beta som finns i hjärnorna hos Alzheimerpatienter. Många anser att dessa klumpar (även kända som plack eller aggregat) skadar hjärnceller, vilket leder till Alzheimers uppkomst och progression.

  1. Vad innebär FDAs godkännande för svenska life-sciencebolag inom Alzheimers-området?

FDAs beslut visar på att det är möjligt att utveckla och godkänna sjukdomsmodifierande behandlingar mot Alzheimers sjukdom. Detta genombrott visar att vetenskapen inom detta område går framåt vilket inger hopp till de miljontals patienter över hela världen som lider av denna fruktansvärda sjukdom.

Det är givetvis även oerhört positivt för de svenska life-sciencebolagen som utvecklar just sjukdomsmodifierande läkemedel mot Alzheimers.

På Alzinova utvecklar vi ett terapeutiskt vaccin, ALZ-101, mot Alzheimers. ALZ-101 riktar sig specifikt mot de neurotoxiska amyloid-beta-oligomererna i hjärnan. Vacciner som behandlingssätt erbjuder fördelar såsom färre doser och bättre kostnadseffektivitet. FDA-beslutet om aducanumab bekräftar att vi är på rätt väg när det gäller att rikta in sig på amyloid beta-området.

  1. Vad är det som gör att Sverige blivit så framstående inom just Alzheimers sjukdom?

Det är en svår fråga, men det stämmer att vi har flera svenska bolag som är framstående inom just området Alzheimers sjukdom. Det finns framstående forskargrupper i Sverige som arbetar inom området Alzheimers sjukdom, vilka vi samarbetar med. Alzinova grundades av två forskare vid Göteborgs universitet och vi har dragit fördel av etablerade kontaktytor mellan industri, akademi och sjukvården.