Forsknings- och innovationspropositionen 2020

Hösten 2020 lade regeringen den forskningspolitiska propositionen för 2021-2024. Här är våra inspel.

1. Tillgängliggör forskningsinfrastrukturen

SwedenBIOs inspel till den forskningspolitiska propositionen Förslag 1 av 7.

SwedenBIO:s bedömning: Sveriges forskningsinfrastruktur, både den nationella och vid enskilda lärosäten bidrar till att flytta fram forskningsfronten för akademi, men tar idag inte tillvara samma möjlighet att bidra till företagens utveckling, trots att detta var regeringens avsikt. Regelverken är otydliga och incitamentsstrukturer saknas, vilket leder till att inställningen till detta varierar hos huvudmännen. Tillgängliggörande skiljer sig således åt mellan infrastrukturerna och till och med inom en och samma infrastruktur. Infrastrukturen behöver både tillgängliggöras för samskapande FoU-processer, exempelvis inom ramen för programmet för explorativ samverkansforskning och för uppdrag till full kostnadstäckning.

SwedenBIOs Förslag:

Säkra finansiering för långsiktig drift och utveckling avinfrastrukturen/plattformarna för att säkra relevans och position i framkant

Ett utökat undantag anpassat för verksamhet vid forskningsinfrastrukturer behöver införas i 8 kapitlet §4 i avgiftsförordningen. Utöver det krävs rådgivning och stöd till huvudmännen i framtagning av prissättningsmodeller och avtal liksom tydliggörande kring hantering av data och sekretess m.m.

Öka informationen gentemot näringslivet om möjligheter att nyttja infrastrukturerna och vad infrastrukturen kan bidra med

För förstagångsanvändare kan smörjmedel för ”feasibility”-studier behövas.

2. Inrätta ett program för explorativ samverkansforskning inom Life Science

SwedenBIOs inspel till den forskningspolitiska propositionen Förslag 2 av 7.

SwedenBIO:s bedömning:

Samarbetsklimatet behöver stärkas för att säkra både näringslivets FoU-investeringar och framtidens exportintäkter inom Life Science och idag saknas medel för att attrahera och sänka trösklarna för explorativ samverkansforskning som möjliggör en sådan utveckling. Sådana medel skapar incitament för ofta välfinansierade forskare att samverka med företag och sänker trösklarna för både stora och små att förlägga sådana högriskprojekt här.

SwedenBIOs förslag:

Vinnova, gärna i samråd med Vetenskapsrådet inrättar ett Program för explorativ samverkansforskning inom Life Science (100 mkr/år).
– Centra, Projekt och Mobilitet (industridoktorander, industri-postdocs och sabbaticals i annat bolag eller sektor)

3. Möjliggör för fler kliniska prövningar i Sverige

SwedenBIOs inspel till den forskningspolitiska propositionen Förslag 3 av 7.

SwedenBIO:s bedömning

Klinisk forskning är en förutsättning för att patienter ska få tillgång till bästa möjliga vård. De
företagsinitierade kliniska studierna är en viktig del i detta. De står för en verksamhetsnära
forskning som bidrar till att hälso- och sjukvården utvecklas och att behandlingsresultaten
förbättras. Åtgärder krävs för att stimulera till fler företagsinitierade kliniska prövningar i Sverige.

SwedenBIOs Förslag:

  • Kliniska Studier Sverige bör flyttas över till SKL
  • Möjliggör öronmärkning för infrastruktur så att ersättning från industrisponsrade kliniskaprövningar kan användas till att till exempel anställa fler forskningssköterskor och skapakombinerade universitetstjänster.
  • Skapa goda förutsättningar för sjukvårdsanställda att bedriva klinisk forskning genomallokerad forskningstid och skapa incitament för fler sjuksköterskor att vidareutbilda sig tillforskningssjuksköterska.•
  • En viktig förutsättning för samverkan mellan företag och vård är tydlighet kring hur data kan delas. Hinder för adekvat och etisk delning av hälsodata som möjliggör forskningssamverkan måste hanteras nu. Det är därför oerhört viktigt att regelverken för delning av data mellan vårdutförare respektive mellan vård och akademi liksom delning med företag hanteras parallellt och inte sekventiellt för att inte förlora värdefull tid.

4. Avskaffa avgifterna för vetenskaplig rådgivning vid LMV och höj anslag 1:9

SwedenBIOs inspel till den forskningspolitiska propositionen Förslag 4 av 7.

SwedenBIO:s bedömning:

Den vetenskapliga rådgivningen som ges av Läkemedelsverket (LMV) är av stor betydelse för att unga life science-bolag ska undvika att göra grundläggande fel i tidigt skede som det sedan blir kostsamt och mödofyllt att åtgärda. Avgiften för denna rådgivning ligger idag på 45 tkr vilket är en betydande summa för de bolag vars nytta av rådgivningen är allra störst. Beloppet är avsevärt högre än vad jämförbara länder tar ut för motsvarande tjänst. LMV har en viktig och förbisedd roll i innovationssystemet samtidigt som myndighetens resurser urholkats över lång tid.

SwedenBIOs förslag:

  • Anslag 1:9 Läkemedelsverket, utgiftsområde 9, bör höjas i syfte att möjliggöra för läkemedelsverket att bidra till nyttiggörande av innovation inom life science i Sverige
  • Avgifter för vetenskaplig rådgivning till SME-er bör reduceras eller om möjligt avskaffas helt. För att åstadkomma det behöver Kap 6, §4 i förordning (2010:1167) om avgifter för den statliga kontrollen av läkemedel ses över.
  • En utökning av LMVs vetenskapliga rådgivning till att omfatta medicintekniska produkter bör ske.
  • Ge LMV ansvar för officiell statistik inom sitt område, t.ex. för att följa och sprida information om utvecklingen avseende kliniska studier/prövningar och att bedriva omvärldsanalys avseende detta som en del av beslutsunderlagen inom området.

5. Skärp målsättningen för deltagandet i EU:s ramprogram – Sveriges deltagande sjunker!

SwedenBIOs inspel till den forskningspolitiska propositionen Förslag 5 av 7.

SwedenBIO:s bedömning

Sveriges deltagande i EU:s ramprogram saknar i dag tydlig målsättning och tydliga prioriteringar. Utvärdering av Sveriges deltagande i EU:s ramprogram visar en nedåtgående trend. Det finns en avsaknad av proaktivitet och koordinering.

SwedenBIO:s bedömning

Sätt kvantitativt mätbara mål med ett svenskt deltagande, ge Vinnova i uppdrag att stärka och vidareutveckla analys och utvärdering, skapa en tydlig NCP-struktur, ge universiteten uppdrag att öronmärka resurser för att främja deltagande i internationella konsortieansökningar, inrätta en koordinerande funktion för att säkerställa överblick och helhetsgrepp gällande life science/hälsa med uppdrag att arbeta övergripande och proaktivt på ett systematiskt och långsiktigt sätt samt ge fortsatt stöd för deltagande av små företag

6. Utöka och permanenta Nationella Plattformen för Life Science inkubation

SwedenBIOs inspel till den forskningspolitiska propositionen Förslag 6 av 7.

SwedenBIO:s bedömning:

Utan samarbeten mellan regionala aktörer kommer Sverige helt visst att misslyckas i sin ambition att vara en stark life science-nation. Det gäller inte minst inkubatorer och science parks. Den Nationella Plattformen för Life Science inkubation (NPLS) som bedrivits i projektform har lagt grunden för samarbeten som är kritiska för inkubatorbolagens tillgång till nyckelkompetens och intelligent kapital. Investerare och internationella kunder beskriver idag att det är svårt att få överblick över de svenska inkubatorbolagen som är spridda över landet. SwedenBIO bedömer att NPLS med förstärkta resurser kan ta en roll i att motverka detta.

SwedenBIOs Förslag:

NPLS bör permanentas och anslås 4 mnkr i årligt anslag. Dessutom bör uppdraget utökas till att utgöra SamInvest och andra investerares motpart vid sökande efter inkubatorbolag att investera i.

7. Undvik ineffektiva policysatsningar

SwedenBIO:s bedömning:

Effektiv och ändamålsenlig policyutveckling och utveckling av systemförändrande arbetssätt kräver att de myndigheter som äger frågan är kärnan i processen. Idag förekommer alltmer att FoU- och forskningssamverkansmedel används för detta ändamål på ineffektiva sätt, dvs. av aktörer som saknar mandat och legitimitet att driva dessa processer och utan den förankring som krävs för implementering.

SwedenBIOs Förslag:

  • Regeringen bör ge uppdrag till för åtgärdsområdet relevanta myndigheter att utforma sådana förslag, så att mandat och legitimitet för processen är fastställd.
  • I uppdragen ska samordningsansvaret framgå, liksom kravet på involvering av de aktörer som påverkas av policy och arbetssätt inom åtgärdsområdet.
  • Uppdragen behöver åtföljas av medel samt förvaltningsanslag för denna verksamhet, utanför den statliga forskningsfinansieringsbudgeten.

Förslagen går på djupet med vad och hur som behöver förändras och har valts ut baserat på att de lämpar sig att implementera i en forskningspolitisk proposition. Totalt har sju förslag till regeringen tagits fram genom samarbete med SwedenBIOs arbetsgrupper för public affairs och FoU samt en rad andra medlemmar. I tillägg skickar SwedenBIO återigen sitt inspel ”Sveriges internationella attraktionskraft och lyskraft som life science-nation” som togs fram inför nationella life science strategin, eftersom det från regeringens sida inte vidtagits några väsentliga insatser för att åstadkomma denna attraktionskraft och lyskraft.

Läs hela inspelet här: SwedenBIOs inspel till FoI