Ilya Pharma först ut på Testa Center – industrialiserar sin teknologi för accelererad sårläkning

Sedan invigningen av Testa Center i augusti är nu flera projekt i rullning. Först ut är Illya Pharma, en spin-out från Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Vi har utvecklat modifierade mjölksyrabakterier som fungerar som små bioreaktorer av terapeutiska kroppsegna proteiner direkt i sår på huden och i mag-tarmkanalen och det snabbar på läkningsprocessen, berättar Evelina Vågesjö, VD på Ilya Pharma.

Under våren genomfördes de sista säkerhets-studierna i större djur och GMP-tillverkningen inleds snart. Parallellt får bolaget chansen att ytterligare verifiera tillverkningsprocessen i produktionsskala och bygga värdefull industriell kunskap på GE Healthcares TestaCenter.

– Det här har varit jätteviktigt för oss och inneburit signifikant riskminimering i projektet och att vi på ett tidigare stadium även har fått möjlighet att industrialisera processen för kommersiell produktion, säger Evelina Vågesjö.

– Vi har designat bioprocessen själva och kommer att hålla process- och produktkunnandet inom Ilya Pharma. Möjligheten att få testa fas I-tillverkningen på TestaCenter, samt hur vi tänker oss att den kommer att se ut vid kommersiell produktion stärker vår processutveckling ytterligare, säger Peter Frank, projektledare och director drug development på Ilya Pharma.

Översta bilden: Hava Lofton Tomenius och Peter Frank
Mellan: Hava Lofton Tomenius och Fredrik Götesson
Underst: Evelina Vågesjö
Fotograf: Martina Sjaunja, Scoopit Media