Hur många svenskar skapar innovationer?

En utvecklingschef på Ford berättade att han tyckte att det mest innovativa inom fordonsutveckling skedde ute bland bilanvändarna. Därför satsade man på mer av öppna innovationsprocesser där bilanvändarna får tex tillgång till bildata för att enklare kunna skapa nya tjänster. Ett internationell forskarteam har börjat mäta hur många privatpersoner som skapar nya tjänster och produkter i olika sektorer av ekonomin.

Professor Lars Bengtsson, Lunds Tekniska Högskola, har som en del av detta internationella forskarnätverk studerat frekvensen av användarinnovation och dess betydelse för svensk ekonomi. Lars kommer att ge exempel på några av dessa innovationer och förklara utmaningarna för att samhället ska få ut maximalt av dessa innovationsaktiviteter.

Vinnova har bjudit in doktor Carl Wadell, Tillväxtanalys, författare av rapporten ”Sällsynta sjukdomar – en möjlighet för svensk life science”. I den nämns patienter för första gången som en del av innovationssystemet. Med Carls hjälp vill vi diskutera hur dessa användarinnovationer inom life science kan få en roll i innovationspolicy.