Arbetsgruppen för forskning och utveckling

Arbetsgruppen verkar för att stärka Sverige som forskningsnation och verka för ett ökat samarbete mellan industri, akademi och vård.

SwedenBIO om forskningsproppen

SwedenBIOs vd Jessica Martinsson ger sin syn på regeringens nya forsknings- och innovationsproposition som presenterades nyligen.

Så påverkas life science-branschen av 2025 års budgetproposition

Den 19 september presenterade regeringen budgetpropositionen för 2025 till riksdagen. SwedenBIO har granskat de förslag som påverkar life science-branschen och vad de kan innebära.

Efterfrågar miljardsatsning för att behålla Sveriges konkurrenskraft inom life science

Ledande branschföreträdare uppmanar regeringen att inrätta ett program för avancerad life science.

Samarbete för ökad forskningsnytta

Sverige har en lång och stolt tradition av framstående forskning och rankas konsekvent bland de mest innovativa länderna i världen. I FN-organet WIPOs årliga ranking över innovation hamnar Sverige återkommande på en topplacering på listan. För att forskning ska komma till verklig nytta behöver den omsättas i konkreta idéer och lösningar som kan tillämpas i praktiken. Därför är ett starkt och välutvecklat samarbete mellan akademi, industri och sjukvård avgörande. Arbetsgruppen för forskning och utveckling arbetar aktivt för att stärka och utveckla strukturer som möjliggör och främjar sådana samarbeten.

Medlemmar

”Att omsätta spetsforskning till produkter och tjänster kräver ett gott samarbete mellan många olika aktörer. Vi vill bidra till att fler svenska upptäckter kan gå från idé till verklighet genom en stärkt samverkan”

Anna Sandström, arbetsgruppens ordförande.

Arbetsgruppens tidigare arbete

Här presenteras ett kort urval av insatser, utspel och arrangemang som arbetsgruppen har tagit initiativ till eller bidragit till.

Referensgrupp för Impact Innovation, Pipeline-rapport m.m.

Arbetsgruppen fungerar löpande som en viktig referensgrupp för olika initiativ och projekt som SwedenBIO driver och som är relaterade till forskning och utveckling. Arbetsgruppen har bland annat agerat referensgrupp för SwedenBIOs delaktighet i ansökan till Vinnovas nya innovationsprogram Impact Innovation, Pipeline-rapporten 2023 samt i påverkansarbetet för införandet av ett program för Avancerad Life Science i 2024 års forskningsproposition.

Inspel till forskningspropositionen 2024

Arbetsgruppen deltog i arbetet med att ta fram SwedenBIOs omfattande inspel till forskningsproppen som lämnades in till regeringen under 2023.

Intresserad av att ingå i arbetsgruppen?

Att delta i en av SwedenBIOs arbetsgrupper eller task forces innebär att du aktivt bidrar till att stärka life science-sektorn i Sverige och du har möjlighet att påverka vilka frågor som organisationen ska driva. Du får också tillgång till ett ovärderligt nätverk med andra engagerade från alla delar av life science-sektorn. Arbetsgrupperna träffas cirka fyra gånger per år.

Välkommen att kontakta oss på info@swedenbio.se vid intresse av att ingå i arbetsgruppen.