Ökade forskningsanslag
Forskningspropositionen bekräftade tidigare uttalanden från dåvarande utbildningsminister Mats Persson om kraftigt ökade forskningsanslag. I budgeten står att “Regeringens kommande forsknings- och innovationsproposition har den största ökningen av resurser till forskning och innovation någonsin och kommer att fokusera på excellens, internationalisering och innovation.” Även om life science inte nämns uttryckligen, finns det goda förhoppningar om att satsningen kommer att stödja ett samverkansprogram för avancerad life science mellan industri och akademi som branschen efterfrågar.
Sänkt ersättningsnivå för expertskatt
Ett av förslagen i budgetpropositionen är att ersättningsnivån för expertskatten sänks i den så kallade beloppsregeln. Den nya nivån gäller för arbetstagare vars lön och ersättning för arbete i Sverige överstiger en och en halv gånger prisbasbeloppet för det kalenderår då arbetet inleds, mot tidigare två basbelopp. Detta innebär att fler experter och forskare kan behålla en större del av sin lön, vilket stärker Sveriges attraktionskraft för internationell expertis.
Utredning av innovationsavdrag
En intressant del av budgetpropositionen är att regeringen “avser fortsätta förbättra skattevillkoren som stöder företagens möjligheter att bedriva forskning och utveckling, bland annat genom att utreda ett nytt skatteincitament.” Detta öppnar upp för ett potentiellt innovationsavdrag, vilket skulle innebära att företag får möjlighet att göra avdrag på forskningsrelaterade kostnader. För den forskningsintensiva life science-branschen är detta ett viktigt första steg i denna riktning.
Öronmärkta medel till Swetrial
Budgeten innehåller också finansieringsbesked för att stärka kliniska prövningar. Regeringen avsätter 30 miljoner kronor till Läkemedelsverket för att utveckla och stödja en nationell struktur och partnerskap för kliniska prövningar under 2025, och därefter 60 miljoner kronor årligen. Detta är ett viktigt steg för att skapa den infrastruktur som behövs för att öka antalet kliniska prövningar i Sverige.
Riktade insatser för att locka investeringar
Business Sweden föreslås få ett tillskott på 16 miljoner kronor för att identifiera och lösa hinder för investeringar, samt för att attrahera strategiska investeringar till Sverige. Regeringen planerar även att arrangera en internationell investeringskonferens i Stockholm under 2025, i syfte att stärka Sveriges position som en attraktiv destination för utländska investeringar. För detta ändamål föreslås en särskild satsning om 10 miljoner kronor.
En palett av insatser med potential att stärka svensk life science
SwedenBIO ser en bred satsning inom life science med flera riktade initiativ för innovation, kliniska studier och investeringsfrämjande som tillsammans har potential att stärka industrin. Inriktningen för de ökade anslagen till Vinnova kommer att klargöras i forsknings- och innovationspropositionen senare i år. SwedenBIO hoppas att den kommer innehålla ett samverkansprogram för avancerad life science, något som vi tillsammans med andra branschaktörer efterfrågat.
Utredningen om skattelättnader för FoU-investeringar är ett viktigt steg. Andra länder har infört liknande system med framgång, och SwedenBIO ser positivt på att detta kan införas i Sverige. Om det utformas rätt kan det skapa starka incitament för ökad investering i svensk life science.
Regeringens förslag om sänkt nivå för expertskatteavdraget innebär att fler tjänster kan omfattas, vilket hjälper vid rekrytering av internationell spetskompetens.
En av de mest intressanta punkterna i budgeten är Läkemedelsverkets uppdrag och finansiering för att etablera Swetrial och öka antalet kliniska prövningar i Sverige. SwedenBIO deltar i en förstudie för att förbereda inför implementeringen och kommer aktivt samarbeta med Läkemedelsverket i denna process.
Satsningarna på Business Sweden är välkomna, då SwedenBIO länge efterfrågat starkare nationell synlighet för branschen. De satsningar som nu görs på forskning och innovation, kompetensförsörjning, kliniska studier och investeringsfrämjande bör synliggöras internationellt och lyfta Sverige till den position vi förtjänar.