Intresset var stort inom life science-communityt när Vinnova den 23 oktober presenterade sin årliga rapport; Statistik över svenska life science-företag, under ett livesänt seminarium med SwedenBIO. Detta är den andra rapporten sedan regeringen 2021 gav Vinnova uppdraget att årligen följa branschens utveckling.
I presentationen deltog Anders Brinne, Strategic Area Lead, Sustainable Precision Health, Vinnova, Jessica Martinsson generaldirektör och CEO, SwedenBIO, samt Emelie Falk och Jennie Persson, också från Vinnova, som förklarade metod och resultat. Anna Sandström från AstraZeneca, Brita Stensson från Business Sweden, Frida Lundmark från Lif och Malin Hollmark från Swedish Medtech deltog i panelen, med Maja Neiman från SwedenBIO som moderator.
Diskussionen lyfte fram de utmaningar som finns med att samla statistik i en så mångfacetterad bransch utan tydlig avgränsning till andra sektorer. Emelie Falk, Program Manager på Vinnova som varit med och utarbetat metoden förklarade utmaningen: ”Life science återfinns inom olika kategorier av företag vilket gör det svårt att hitta i den officiella statistiken som bygger på SNI-koder. Syftet med den metod vi har utvecklat är att den ska vara hållbar över tid och så automatiserad som möjligt, förklarade hon.
Metoden som Vinnova har tagit fram och förfinat sedan den första upplagan av rapporten har möjliggjort att vi till exempel för första gången kan presentera en siffra för den svenska life science-branschens totala export – 186,4 miljarder kronor år 2022. Tidigare täckte exportsiffrorna endast läkemedel.
Brita Stensson från Business Sweden, tog fasta på denna nya kompletta siffra och underströk exportens betydelse: ”Sverige är ett väldigt exportberoende land. Hälften av vår BNP kommer från export, så vi behöver exporterande branscher och här är vår bransch jätteviktig och det är givetvis väldigt bra att vi får mer kompletta siffror på det.”
Rapporten visar också att branschen har växt med 1400 företag sedan 2009 till över 3800 företag år 2022, där den största tillväxten har skett bland små och medelstora företag. De mellanstora företagen har ökat med cirka 50 procent netto. Att rapporten visar utvecklingen för små, medelstora och stora bolag hjälper till att nyansera bilden av branschen, som ofta ses som dominerad av ett fåtal stora aktörer och många små, menade AstraZenecas Anna Sandström: ”Uppfattningen om vår bransch är ofta att det är ett fåtal stora företag, väldigt få medelstora och jättemånga pyttesmå, men nu ser vi en lång trend av tillväxt av medelstora företag”, konstaterade hon.
Frida Lundmark från Lif påpekade vikten av att rapporten används som underlag för bättre och smartare beslut både inom branschen och av politiska beslutsfattare: ”Branschen är inte ett självspelande piano som fortsätter av sig självt utan det är ett idogt arbete som kräver kontinuerliga investeringar från staten, från regioner och från det privata näringslivet. Underlag som den här är viktiga instrument för branschorganisationernas strategiska arbete men också för att visa på behovet av investeringar och uppföljning”.
Även om rapporten ger en bättre bild av branschen, framkom det att digital hälsa, ett växande segment med alltfler aktörer, saknas i statistiken: ”Det är ett område där det finns många aktörer och en export som inte kommer med”, konstaterade Malin Hollmark från Swedish Medtech.
Under presentationen framkom också svårigheterna med internationella jämförelser, då varje land definierar branschen utifrån sin egen marknad. Det hindrar dock inte SwedenBIO från att använda de nya siffrorna för att marknadsföra Sverige internationellt: ”Rapporten hjälper oss i vårt internationella arbete där vi bidrar till att föra ut en Sverigebild där vi faktiskt på riktigt är en ledande life science-nation, inte bara i teorin utan även konkret i form av en betydande export”, förklarade Jessica Martinsson.
Klicka här för att se inspelningen från presentationen.
Klicka här för att läsa rapporten.