Svenska aktörers förslag till EU:s nya life science-strategi

Inför att EU-kommissionen arbetar fram en ny strategi för life science har fyra ledande branschorganisationer i Sverige: SwedenBO, Lif, IKEM och Swedish Medtech – lämnat ett gemensamt inspel till Bryssel.

Organisationerna efterlyser en kraftfull europeisk strategi för att stärka konkurrenskraften, säkra innovationen och rusta Europas försörjningsberedskap inom läkemedel och medicinteknik.

– Sverige har mycket att bidra med i en life science strategi för EU med vår modell med samarbete över tre departement. För att kunna accelerera life science-industrin behövs korta beslutsvägar och en helhetssyn som binder samman innovation, industri och implementering. Med rätt satsningar på plats kan den europeiska unionen bli både rikare och friskare, säger Jessica Martinsson, vd SwedenBIO.

Life science-kontor, minskad regelbörda och balanserad lagstiftning
Huvudrekommendationen som de fyra aktörerna lyfter är inrättandet av ett life science-kontor i Bryssel för att koordinera arbetet över alla EU-myndigheter och enheter som arbetar med frågor som direkt eller indirekt berör life science-branschen. Den svenska regeringens life science-kontor lyfts fram som ett framgångsrikt exempel.

Aktörerna lyfter regelförenklingar som en annan högt prioriterad rekommendation och uppmanar EU att säkerställa att alla förslag åtföljs av konsekvensbedömningar för att garantera att politiken främjar innovation snarare än hindrar den. Ett par exempel är lagen om kritiska läkemedel och det medicintekniska regelverket.

För att lagstiftningen verkligen ska bidra till ett konkurrenskraftigt och innovativt Europa betonar organisationerna vikten av ett nytt synsätt.

EU-organ för multinationella kliniska prövningar
Ett annat förslag gäller kliniska prövningar. Trots att EU har tagit steg i rätt riktning kvarstår utmaningar för den som vill genomföra multinationella kliniska prövningar. För att förenkla processen föreslår de fyra aktörerna inrättandet av ett bindande EU-organ med ansvar för att godkänna multinationella kliniska prövningar.

Flera konkreta förslag
Inspelet spänner över många frågor som berör life science-branschen med konkreta lösningar som EU-kommissionen uppmanas att inkludera i sin kommande strategi. Andra områden som inspelet lyfter är att:

  • Främja och påskynda införandet av banbrytande innovationer inom hälso- och sjukvården.
  • Betona vikten av EU-koordinering inom strategiska områden och frågor av hög prioritet, som AMR och sällsynta sjukdomar.
  • Utveckla riktlinjer för användning av AI vid läkemedelsutveckling.
  • Stödja implementeringen av AI i medicintekniska och IVD-produkter, vilka underlättar hälso- och sjukvårdens arbete.
  • Prioritera skapandet av ett europeiskt forskningsområde för att förbättra samordningen av offentlig finansiering för forskning och utveckling mellan medlemsstaterna. Ökade anslag till nästa ramprogram och en europeisk handlingsplan för forskning och innovation bör stödja detta arbete.

Det gemensamma inspelet har överlämnats till EU-kommissionen, svenska beslutsfattare och andra relevanta aktörer inom EU:s institutioner. Kommissionen väntas presentera den nya strategin senare under 2025.

Hela inspelet finns att ladda ner här