Vad är ditt samlade intryck av propositionen och de satsningar och ambitioner som den ger uttryck för?
Regeringens höga ambitionsnivå är väl i linje med det inspel som SwedenBIO lämnade in till arbetet med propositionen. Det framgår tydligt hur avgörande forskning och innovation (FoI) är för svensk konkurrenskraft och i förlängningen för svensk ekonomi. För att skapa dessa förutsättningar måste vi våga prioritera och göra medvetna val.
Vi välkomnar särskilt den ökade finansieringen för validering, liksom den förstärkta satsningen på SciLifeLab. Dessutom ser vi mycket positivt på förslaget att avsätta medel för att främja svenskt deltagande i EU:s olika finansieringsmöjligheter.
Propositionen innehåller beslut om finansering för ett avancerat life science program och andra satsningar som berör life science – har regeringen hörsammat branschens önskemål, och i vilken utsträckning?
Även här kan jag konstatera att det påverkansarbete som många som verkar inom life science har deltagit i har burit frukt till slut. Programmet för avancerad life science kommer att bli ett viktigt verktyg för att katalysera värdefulla samarbeten mellan industri och akademi, något som vi vet ger publikationer med hög impact och som genererar stort värde för företagen. Vi har dock förespråkat en mer kraftfull implementering med stark finansiering redan från start vilket nu inte kommer uppnås förrän 2028.
Vad hade du velat se mer av i propositionen för att stärka svensk life science?
Vi är nöjda med att många av våra förslag har hörsammats av regeringen och nu finns med i proppen, men några saker tycks saknas. Det är hoppfullt att propositionen lyfter bredare meriteringsgrunder, men vi hade gärna sett en tydligare benämning av entreprenörsskap och industrisamarbeten, som nu endast berörs kortfattat med ambitionen att “verka för forskningen nyttiggörande”. Detta tillsammans med en tydlig strategi för hur svensk forskning ska fortsätta vara en exportsuccé hade ytterligare stärkt denna proposition.