Arbetsgruppen för processutveckling och produktion

Arbetar med att stärka kompetensen inom processutveckling och produktion och arbetar för att Sverige ska vara ett attraktivt land för tillverkande företag.

Läkemedelstillverkning för ett konkurrenskraftigt och friskare Sverige

Hur viktigt är läkemedelstillverkning för Sverige? Varför är Sverige ett attraktivt land att förlägga tillverkning i och hur kan branschen säkra upp kompetens? Titta på inspelningen av SwedenBIO:s konferens om läkemedelstillverkning.

Läkemedelstillverkning för ett konkurrenskraftigt och friskare Sverige

Läkemedelsbranschen bidrar inte bara till människors hälsa utan växer också i betydelse för Sverige som exportland. Enligt SCB exporterades läkemedel under första halvåret 2022 till ett värde av 70 miljarder kronor och läkemedel står för 7,1 % av Sveriges samlade export. Som land utmärker vi oss återkommande som innovationsland i internationella rankingar. Läkemedelsbranschen har därmed stor möjlighet att bidra till svenskt ekonomiskt välstånd i en vikande konjunktur.

Swedish government and industry boosting cell therapy and RNA manufacturing

A major deal was announced today as Flerie Invest, a biotech and pharma investment firm with offices in Stockholm and London, led a syndicate of investors in the $52m acquisition of Charles River Laboratories Inc’s DNA and protein manufacturing subsidiary Cobra Biologics Matfors AB, Sweden.

För en ökad och mer diversifierad produktionskapacitet

Sverige är redan idag ett framstående land inom läkemedelsproduktion med en bred kapacitet. Produktionen är dock långt ifrån heltäckande vilket leder till ett importberoende. En stor andel av de svensktillverkade läkemedlen styrs av internationella avtal, och går på export. En kartläggning av Läkemedelsverket från 2024 visar att det finns 61 produktionsanläggningar för godkända läkemedel i Sverige och 12 för tillverkning av aktiv substans. Det finns med andra ord stora utvecklingsmöjligheter för Sverige att öka läkemedelsexporten.

Medlemmar

“Jag ser som min uppgift att lyfta fram produktionen inom life science. Tillverkning är en direkt fortsättning av forskning och utveckling och därför en naturlig del i life science-kedjan.”

Janet Hoogstraate, arbetsgruppens ordförande

Arbetsgruppens tidigare arbete

Här presenteras ett kort urval av insatser, utspel och arrangemang som arbetsgruppen har tagit initiativ till eller bidragit till.

Rundabordssamtal under BIO-Europe i Stockholm

Arbetsgruppen höll i ett rundabordssamtal om tillverkning i Sverige som hölls i den svenska paviljongen under BIO-Europe i Stockholm i november 2024.

Konferens: Läkemedelstillverkning för ett konkurrenskraftigt och friskare Sverige

SwedenBIO arrangerade en halvdagskonferens på temat “Läkemedelstillverkning för ett konkurrenskraftigt och friskare Sverige” i februari 2023 för att öka kunskapen om och fokus på frågan.

Valideringsnätverk

Arbetsgruppen skapade Valideringsnätverket som består av valideringsingenjörer (instrument/process och IT-system etc.) som ses varje kvartal digitalt för att diskutera nya regelverk, dela erfarenheter och lösa problem tillsammans.

Intresserad av att ingå i arbetsgruppen?

Att delta i en av SwedenBIOs arbetsgrupper eller task forces innebär att du aktivt bidrar till att stärka life science-sektorn i Sverige och du har möjlighet att påverka vilka frågor som organisationen ska driva. Du får också tillgång till ett ovärderligt nätverk med andra engagerade från alla delar av life science-sektorn. Arbetsgrupperna träffas cirka fyra gånger per år.

Välkommen att kontakta oss på info@swedenbio.se vid intresse av att ingå i arbetsgruppen.