Nytt sökverktyg för svenska företag

Nu lanserar Swelife den första webbaserade databasen som hjälper Sveriges alla life science-utvecklare att hitta rätt partner – från entreprenör till ledande industri. Sökverktygets matchmaking-funktion ska bidra till att öka takten inom svensk life science.

Nylanserade SwedishLifeSciences.com ska serva bolag, entreprenörer och forskare som behöver komplettera ett utvecklingsarbete av en ny produkt eller tjänst för hälso- och sjukvården med rätt expertis. En annan målgrupp är investerare och industri på jakt efter intressanta partners.

Nationell expertis

– Många tidiga bolag och entreprenörer har hög akademisk kompetens inom sitt område men har luckor inom annat som behövs för att utveckla ett framgångsrikt bolag. Det kan vara allt från tekniska frågor inom medicinsk utveckling till patentfrågor eller marknadsanalys, säger Swelifes Örjan Norberg, som fick idén under tidigare jobb som chef för life science-inkubatorerna i Lund och Umeå.

– Verktyget erbjuder ett nationellt nätverk av expertis, vilket gör att bolagen inte är begränsade till att ta hjälp av sitt eget, ofta lokala, nätverk. Den skillnaden kan förhoppningsvis öka både kvalitén och takten i deras utveckling, vilket i förlängningen gynnar hela den svenska life science-branschen, tror Örjan Norberg.

Flexibel sökning ger exakt träff

Mer än 2 000 svenska bolag är redan sökbara i verktyget, öppet och gratis för alla att såväl söka som att registrera sig i. Varje sökning kan skräddarsys genom att kombinera och filtrera mycket specifika behov, liksom att söka på fritext.

– Du kan exempelvis välja att söka fram expertis för specifika delar av värdekedjan när du utvecklar ett läkemedel eller en teknik, exempelvis olika steg i den kliniska prövningen eller inom validering av design, men du kan också söka med fritext. Det går även att göra geografiska avgränsningar i ett kartverktyg, liksom att ta fram mer övergripande statistik om en del av branschen, berättar Thomas Gunnarsson på innovationsprogrammet Swelife, som finansierar verktyget.

Samarbete med branschaktörer

Swelife har tagit fram verktyget i samarbete med branschorganisationerna Sweden BIO och Swedish Medtech. Den formella lanseringen av databasen sker den 14-15 september i samband med branschmötet Nordic Life Science Days i Stockholm.

Texten är hämtad från swelife.se/nytt-verktyg/